Ako správne nosiť respirátor a rúško

pár si nasadzuje rúško

Správne nosiť respirátor a rúško je kľúčom k ich účinnosti, konštatuje Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb. Dobre tesniace domáce látkové rúško, ktoré zakrýva ústa aj nos, tak dokonca môže byť účinnejším nástrojom proti šíreniu infekcie Covid-19 ako napríklad jednorazový respirátor, ktorý majiteľ nosí nesprávne. Práve to, či verejnosť používa ochranu dýchacích ciest v podobe rúšok a respirátorov správne, rozhoduje o tom, či sa podarí znížiť riziko nákazy v spoločnosti. Pokiaľ ale ľudia majú len obmedzené znalosti o ochorení Covid-19 alebo ho dokonca vplyvom dezinformácií podceňujú, ich ochota dodržiavať protiepidemické odporúčania klesá.

Respirátor a rúško. Aký je medzi nimi rozdiel?

Hlavný rozdiel medzi rúškom a respirátorom je v tom, že respirátor musí tesne priliehať k tvári a ako vdychovaný, tak aj vydychovaný vzduch potom prechádza takmer výhradne cez filtračný materiál. Vďaka tomu respirátor chráni užívateľov aj ich okolie. Oproti tomu rúško takto netesní a bráni iba v šírení kvapôčok do okolia z úst toho, kto ich nosí. Respirátor by mal na tvári tesniť tak, akoby si ho človek prilepil k tvári lepidlom. Ale väčšina respirátorov pôvodne vyrábaných pre východoázijský trh nesadne na tvár správne. Respirátory v našej ponuke sedia takmer perfektne a nemusíte sa preto obávať infekcie, ktorá by sa mohla cez uvoľnení priestor dostať na vašu tvár.

Respirátor má začínať pri koreni nosa, ísť pod bradu a zakryť obe polovice tváre. Pri nádychu by mal človek cítiť veľmi silný odpor, pri výdychu by sa mal respirátor vyduť. Tak by skutočne zachytil 95 percent aerosólových čiastočiek, ktoré by niesli vírus, ale to je málo vídaná situácia.

Odborníci tiež neodporúčajú nosiť dve rúška, ako kážu niektoré nariadenia. Z hľadiska chránenia okolia fungujú chirurgické rúška veľmi dobre. Ale keď na seba dáme dve alebo tri, zvýši sa odpor pre nádych a vzduch prúdi štrbinami. Zdvojením vrstvy tak môže dôjsť k horšej ochrane. Pri bežnom používaní nemusíte respirátory hneď vyhadzovať. V bežnom verejnom priestore sa dá respirátor použiť opakovane. Nie však po obdobie niekoľko dní. Látkové rúška, ktoré však budú vo vymedzených priestoroch onedlho zakázané, sa prať dajú, pri respirátoroch sa pranie neodporúča.

Správne a dôsledné používanie tvárových masiek je zásadným krokom, ktorý môže urobiť každý, aby zabránil nakazeniu sa a šíreniu infekcie Covid-19. Respirátory fungujú najlepšie, ak ich nosia všetci, ale nie všetky poskytujú rovnakú ochranu. Pri ich výbere sa pozrite na to, ako dobre sedia a ako dobre filtrujú vzduch. Základom je, aby dobre sedeli na tvári a čo najviac k nemu priliehala. Dobrou voľbou sú v tomto ohľade pomôcky, ktoré majú drôtik či pliešok umožňujúci lepšie vytvarovanie pri koreni nosa.

ako správne nosiť respirátor a rúško
Ako správne nosiť respirátor a rúško

Pozrite si viac z našich noviniek a ponuky na našich profiloch na Facebooku a Instagrame.

Tento článok bol publikovaný v rubrike Blog.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.